~~wHaT MakeS.....................

0 ulasan



What Makes A Malaysian A Malaysian?


You can name all the players from the the English Premier League, but ask you to name one football player from Malaysia , one name also cannot come out.


When StreamyX come, you complain StreamyX too slow. When Maxis Broadband come, you complain Maxis Broadband always disconnects. When WiMax come, you complain Wimax too expensive. In the end, you say StreamyX still the best lah.


When toll price increase, you complain. When petrol price increase, you complain. When you go Starbucks buy RM10 coffee, NO COMPLAINTS.


When you cannot find parking in a shopping mall and have to walk very far, you complain. When you go inside the shopping mall and there's SALE , run from one end of 1 Utama to the other also NO COMPLAINTS.


You are always late. And the excuse you give when you're late is always either: (a) traffic jam (b) no transport or (c) cannot find parking.


You have a parent who force you to take science stream in high school, study engineerin g in Uni, then when you graduate, they ask you to forget everything you learnt in Uni and do commerce.


You know someone who can specially develop an angmoh accent when speaking to a American / British / Australian.


You complain against the government in kopitiam, you talk loud loud. Leave anonymous comments on blogs, you also talk loud loud. Attend ceremah by DAP, you shout loud loud. Then when Opposition organise a protest and ask you to go, you dun wan. Scared later kena tangkap by ISA.


Every year on the 30th April, you are one of the people below queueing up last minute to submit your tax return at the IRB.


When you pay RM10 for something that costs RM1, you blame the Chinese. When a government service is too slow, you blame the Malays. When a building is not good and collapsed, you blame the Indonesians!


When a Chinese student won a scholarship, you say 'Wah! Very clever hor?' When a Malay student won a scholarship, you say 'Aiya! Of course lah! He Malay mah!'


When an angmoi stranger kiss you on the cheek to say hello, you very happy. When a Malaysian guy kiss you on the cheek to say hello, you slap him - so humsup wan!


ekekek..katak oh katak kenapa panggil hujan.........................




~PEWARIS~

2 ulasan
































di antara gambar2 semasa majlis perasmian permuafakatan ummah




1. APA PEWARIS?

PEWARIS adalah jaringan kerjasama NGO-NGO Islam, persatuan-persatuan seni, warisan, organisasi budaya Melayu, majlis perwakilan pelajar dan badan-badan seumpamanya yang bersatu bagi membentuk satu suara dalam memperjuangkan agama Islam dan bangsa Melayu. Ia bertanggungjawab sebagai badan bertindak bagi memantau serta menangani isu –isu yang mencabar atau menghina kepentingan Islam, institusi Raja, bahasa Melayu dan kaum Bumiputra ataupun isu yang boleh menggugat ekonomi, ketenteraman, keharmonian dan perpaduan kaum dengan merujuk kepada kontrak sosial yang telah wujud di Negara ini. Isu kezaliman, kemanusiaan dan juga kebaikan bersama rakyat Malaysia juga menjadi agenda pertubuhan ini. Selain itu, PEWARIS juga akan memantau isu-isu yang melibatkan isu diskriminasi, ugutan serta pilihkasih melibatkan amalan beragama. Islam menjadi teras penyatuan dan kerjasama sebagaimana agama Islam sebagai Agama Persekutuan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.

2. OBJEKTIF PEWARIS
Membangun dan mengembalikan semangat juang ummah untuk menegakkan kebenaran dan keadilan tanpa mengira kedudukan, pangkat, darjat dan usia.
Membawa anak bangsa ke arah satu kesatuan untuk mengecapi kesejahteraan, keamanan, kedamaian rohani dan jasmani.
Mewujudkan satu budaya menghormati antara satu sama lain, tidak mementingkan diri dan sentiasa harmoni di dalam suasana persaudaraan sebangsa dan seagama.
Membawa anak bangsa kembali mendalami anutan agama ke satu titik penghayatan perjalanan yang satu.

3. POLISI PEWARIS

Adalah menjadi dasar para ahli Pewaris untuk berjuang kerana Agama, Bangsa dan Negara dengan berlandaskan antara lain :-
Ikhlas, kerana Allah Dan Rasul
Asas perjuangan adalah Islam
Demi perpaduan Agama
Tanpa keangkuhan sesama sendiri
Hati sentiasa bersih tapi berjiwa besar
Bersama sedia membantu perjuangan jihad ekonomi, mencari keberkatan & sokong produk dan ekonomi Islam
Tidak mendahulukan kepentingan diri
Buang perasaan hasad dan dengki
Tidak membezakan bangsa dan keturunan
Tidak membezakan fahaman Politik
Tanpa mengira darjat, pangkat, kekayaan dan kedudukan
ketepikan semangat Kenegerian
Sanggup berkorban, sedia berjihad
Lupakan sebarang persengketaan di antara kita, gabung segala tenaga bersama
Memenuhi akad janji dan sumpah untuk berjuang demi agama dan bangsa
Tidak membangkit, mengungkit serta mewujudkan sebarang persengketaan sesama ahli.







KEnangaN 80 an......

4 ulasan






































ekekekk...kenangan di zaman 80 an...bila melihatkan gambar2 di atas....terimbas semula kenangan sewaktu kanak2 dulu....tu lah items2 yang biasa akan di lihat di pegang oleh kanak2 di zaman 80an.....huhuhuhu terasa tua dah lah nie....heheheh
indah sungguh di zaman tu....bebas untuk bermain.....kadang2 tak ingat donia..tak balik umah makan tgh hari...round satu kampung dengan basikal.....magerib baru ingat nak balik umah...sampai umah kena leter..kena belasah..janji tak mo buat lagi...tapi esok nya..samaaaa jerrrrrrr....ilang lagi..jadi peronda kampung...poket suar penuh dengan guli..tak pun..daun terup mainan...tak pun getah gulung.....heheheh
indah sungguh......teringat kan mak yg asyik meleter kan kita...membesarkan kita....sayang mak....









surat wasiat pegebom di BALI

0 ulasan

Al-fatihah buat saudara islam kita nie.

hanya ALLAH sahaja yg maha mengetahui sama ada beliau benar atau tidak di dalam perjuangan nya.

bersyukur kita di dalam negara kita tidak ada yang terlalu xtreme terhadap perjuangan yg menggunakan senjata di dalam mencapai cita2 perjuangan nya.
namun benarkah kumpulan seperti ini tidak ujud di malaysia? atau mereka hanya menantikan hari dan masa yang sesuai untuk bertindak....Alhamdulillah kerharmonian negara kita masih di rahmati ALLAH...apa pun jangan kita lupa..ujian ALLAH sentiasa akan tiba kita tidak akan tahu bila...dalam kelekaan kita dalam keseronokan kita dalam kealpaan kita menunding jari sesama kita...kita lupa setiap patah perkataan kita hendak lah di jaga agar ia tidak menghiris perasaan org lain...namun dalam setiap pertelingkahan atau perbalahan pendapat..kita sering hendak menegakan apa yg kita rasa hanya betul pada kita....

sifat manusia....sentiasa mahu mencabar setiap apa yang di rasakan tidak betul...yang membuat sesorang itu beza antara sesorg yang lain dlm hal sedemikian ialah cara tindakan yang di ambil di atas sifat ketidak puasan hati itu. Begitulah indah nya ciptaan ALLAH yang bernama INSAN nie...dipenuhi dengan warna warni di dalam kehidupan...sejauh mana sebanyak mana warna -warna itu menghiaskan pentas kehidupan masing2 terpulang setakat mana warna-warna tersebut di hasilkan oleh diri masing -masing.


aikk.....dah macam aku plak yg tulis wasiat ek.....ekekekekek















pemimpin muda negara..?

0 ulasan










wahhhhhhh along n angah....PM n TPM twins pertama di dunia..? ekekeke
insyaALLAH....tapi bila ada niat nak jadi pemimpin mana parti atau apa jua organisasi...nasihat abah.....jadilah pemimpin yg ikhlas dan jujur..jgn salah guna kuasa..jauhi rasuah sama sekali....
hidup kita bukan di dunia jer..akhirat pasti kita akan di soal siasat..
rezeki urusan ALLAH...jgn salah guna kuasa untuk menambah rezeki....biar org lain nak dtg mesyuarat naik merc..harrier..lexus...biarkan ...abah dtg mesyuarat naik motor cabuk jer...abah tak malu pun....yg penting hati kita ikhlas....ALLAH akan membalas nya...jgn jadi lembu di cucuk hidung di sebabkan ketamakan kita mencari duit....dengar nasihat mama pada abah " abg kalau nak serius berpolitik carry on...but satu jer....jgn makan rasuah...biarlah hidup kita tak senang mana pun..tapi jgn gunakan kuasa untuk cari rezeki"
apa2 pun...belajar pandai2 dulu.....kalau kita kurang ilmu...mcmana nak jadi pemimpin yg disegani..? isi ilmu ugama di dada.dan amalkan.kerana ilmu yg tidak di amalkan bukan lah ilmu.
muahssssssssssss sayang anak abah.








terhegeh hegeh..?

1 ulasan


lerrrrrrrrrrrr macam nie punya citer pun leh masuk paper.....


aib sungguh ..nak melakukan akhbar sampai tahap mcmnie punya citer pun nak letak front page....minda wartawan yg memalukan.....



nak SHARE sama tak....

0 ulasan

aku suka baca buku nie...count your chikens before they hatch....

just nak share dgn korang di antara part yg aku suka baca dlm buku ayam nie..ekeke

" when you chase your derams,there can be only two outcomes, either you make it or you give up ( aku nie part yg mana dlm tu ek..hahahha..). And when the chikens you expect to hatch dont't hatch and you end up being paralysed from the neck below since the age of 14, the easier option is to give up and focus your pain.Ed Roberts refused to do that>instead he mastered how to lead a normal life battling passionately against all odds. From his wheelchair he became the first disabled Director of California state Department of Rehabilitation."

" In fact, it is about failing in business at the age of 21, being defeated in a legislative election at the age of 22, overcoming the death if his sweetheart at the age of 26, losing congressional races at the age 34 and 36, losing the senatorial race at the age 45 and again later at the age 49,losing the race for the vice-presidential post at he age of 47,and finally becoming the president of United states at the age of 52! It is about being Abraham Lincoln stepping stones to a future that he passionately dream of"

''''YOU CAN FAIL..your way to success..EVEN NAPOLEAN LOST...one third of all the important battles he fought''''
Be not afraid of growing slowly, be afraid only of standing still
dalam hidup kita mmg pelbagai dugaan yang kita akan tempuhi..itulah keindahan dalam hidup yang kita kena tempuhi...apa sahaja dugaan dan cabaran atau kejayaan yg kita kecapi merupakan satu hikmah dalam hidup kita..ia nya merupakan satu keindahan ciptaan ALLAH...
sama ada kita mampu mengatasi atau tahu akan konsep kesyukuran akan membuat kan kita berbeza antara satu sama lain..Amanah dah tggjwab merupakan satu beban yg kita tidak boleh lihat dengan mata kasar..tetapi ia merupakan satu beban yg maha berat yg di pikul oleh bahu kita...antara sedar atau tak..antara kita akui atau tak..amanah yg di beri akan menjadi satu persoalan di alam kita yang kekal nanti.
hormatilah amanah dan tgg jawab yang kita pikul..kerana ia akan di nilai oleh orang lain tanpa kita sedari...sabar dalam memikul beban merupakan tongak kepada ke ikhlasan kita...
kejayaan tak akan datang melayang macam ufo....tak percaya tanya alien...dia org bukan dtg melayangggg jer...pening pala dia org dlm kapal piring dia org tu..apa tak nya...kan piring terbag tu datang berpusing2 ekekeke..mesti dia org muntah terbelahak nak sampai kejayaan dia org dtg ker bumi...sebab tu biasanya kita tgk alien nie kurus kering..sebab banyak sgt muntah dalam piring terbang....huhuhuhu
so mana yg gomuk2 tu...yg boroi2 tu...kenalah kurus kering sikit kalau nak berjaya...jgn nak usap perut yang boroi tuuu jer..tapi ada hati nak berjaya....
pendek kata....kalau nak berjaya kena usaha...bukan dokkk kangkangggg jer...hahahah
adehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh